(044) 483-99-94

50 УЧИТЕЛІВ СТАЛИ ВИПУСКНИКАМИ ПЕРШОЇ ЛІТНЬОЇ ШКОЛИ «РОЗУМНИКИ»

7 Липня 2017
50 УЧИТЕЛІВ СТАЛИ ВИПУСКНИКАМИ ПЕРШОЇ ЛІТНЬОЇ ШКОЛИ «РОЗУМНИКИ»


Поки діти відпочивають на канікулах, учителі початкової школи вдосконалюють знання і навички з користування інтерактивними технологіями. Протягом п’яти днів, із 2 до 6 липня, на березі Чорного моря у м. Скадовську проводилася Перша Літня школа для вчителів проекту «Розумники».

Слухачами Літньої школи стали 50 учителів з усієї України. Загалом у проекті Smart Kids беруть участь більш ніж 170 учителів.

«На сьогодні у наш проект зареєструвалося 100 шкіл України. Ми зараз на стадії підписання наказу про початок дослідно-експериментальної роботи за темою «Технологія навчання учнів початкової школи «Розумники» (Smart Kids) 2017-2022 рр.», – розповіла під час урочистого відкриття заходу науковий керівник проекту, Світлана Григорівна Литвинова.

«Наша мета – щоб планшети дітей були задіяні саме для навчання», – наголосила вона. – Усе, що ми пропонуємо, зроблено у вигляді навчальної гри, тобто ігрового освітнього ресурсу. Учні, які будуть гратися з освітніми ігровими ресурсами, будуть автоматично навчатися. У них формуватиметься компетентність з використання електронних освітніх ресурсів, а також математичні та мовні компетентності».

Навчальні тренінги літньої школи, які відбувалося в стінах Скадовської ЗОШ №2, були присвячені таким питанням:

використання електронних освітніх ігрових ресурсів (ЕОІР), а саме – встановлення додатку E-games, підбір завдань ЕОІР для використання на уроках, робота в Особистому кабінеті вчителя;
використання медіатеки «Розумники» для створення власних інтерактивних завдань в програмі Flow!Works;
використання цифрового обладнання (цифрові лабораторії Labdisc, цифрові мікроскопи, документ-камери) у початковій школі.

    Вчителі із великим зацікавленням працювали над міні-проектом у групах, проводячи досліди за допомогою цифрових мікроскопів та цифрових лабораторій. А під час тренінгів із використання ЕОІР учасники працювали за учнівськими ноутбуками 2 в 1 з інтерактивним керуванням. Саме такі ноутбки-трансформери використовуються у сучасному навчальному середовищі Smart Class.

    Вчителі, які лише нещодавно приєдналися до спільноти Smart Kids, протягом 5-денного інтенсиву мали можливість обмінюватися досвідом із тими колегами, які працюють у проекті ще з його старту.

    «Навчальні матеріали відповідають чинній програмі і залишають простір для моєї творчості, – розповіла Вікторія Олександрівна Дроздовська (269 школа м. Києва). – Я можу продумувати, на якому етапі і як саме використовувати дидактичні ігри. Наприклад, якщо учень пройшов 12 совеняток (завдань), отримує відмінно».

    Про свої враження від роботи в проекті розповіла вчитель київської 264 школи Світлана Григорівна Бейбудова: «Використання електронних освітніх ресурсів – це економія часу на уроці, а також різноманітні форми роботи. Діти стають самоорганізованими, адже черговим треба роздати нетбуки, зібрати, поставити їх на підзарядку в шафу. Якщо раніше дітям потрібно було нагадувати, що вони чергові, то тепер вони приходять заздалегідь і запитують, на якому уроці вже можна роздавати ноутбуки».

    Під час урочистого закриття учасники отримали сертифікати про закінчення Літньої школи.

    Із завершенням навчання слухачів привітали Світлана Григорівна Литвинова (завідувач відділу технологій відкритого навчального середовища Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України), Косик Вікторія Миколаївна (начальник відділу цифрової освіти та ІКТ ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України), Олександр Валерійович Кохан (директор мультимедійного видавництва «Розумники»), Ігор Миколайович Каплаушенко (керуючий партнер, видавництво «Розумники»), Галина Олександрівна Смирнова (директор Скадовської ЗОШ №2).