(044) 483-99-94

ЧИ ГОТОВІ ОПОРНІ ШКОЛИ ДО ПЕРШОГО ВЕРЕСНЯ?

19 Серпня 2016
ЧИ ГОТОВІ ОПОРНІ ШКОЛИ ДО ПЕРШОГО ВЕРЕСНЯ?

ЧИ ГОТОВІ ОПОРНІ ШКОЛИ ДО ПЕРШОГО ВЕРЕСНЯ? 

Результати останніх років ЗНО показали різницю якості освіти у містах і селах. Проте до них варто ставитися обережно. Адже всі розуміють об’єктивні причини: не вистачає підручників, відсутність Інтернету, цифрових технологій, забезпечення кадрами. Крім того, у великих містах, де діти отримали високі результати, зосереджено дуже багато спеціалізованих закладів освіти. 

Щоб вирішити ситуацію з неякісною освітою у селі, мають створити за урядовою програмою опорні школи. Нагадаємо, що Уряд виділив на цей пілотний проект 200 мільйонів. В ідеалі на ці кошти повинні бути нові кабінети фізики, хімії чи біології із сучасним обладнанням для проведення дослідів. Планували, що з нового навчального року відкриють 204 опорні школи. 18 серпня 2016 року, під час педагогічної конференції в Будинку Уряду Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич розказала, що за звітом від очільників областей до 1 вересня готові 142 опорні школи. Лідерами за їх кількістю є Кіровоградська, Київська, Вінницька, Дніпропетровська та Тернопільска області. 

Також пам'ятаємо про 24 школи, які відібрало Міністерство фінансів.  Анонсувалося, що вони фінансуватимуться за рахунок групи міжнародних донорів. За словами директорів цих шкіл, кошти для закупівлі сучасного обладнання їхні навчальні заклади ще не отримали. Проте до початку нового навчального року педагоги вже навчаються інноваційним технологіям. Усі очільники обраних опорних шкіл прибули до Києва 18-19 серпня . Тут їм упродовж двох днів читали лекції, показували модернові спеціалізовані школи, які ділились своїм досвідом впровадження інновацій в освіті. Також мультимедійне видавництво «Розумники», долучилось до цієї навчальної ознайомчої програми. На зустрічі із фахівцями видавництва освітяни розглядали проект «Юний Ейнштейн» для учнів середньої та старшої школи, у рамках якого класи забезпечуються якісними цифровими лабораторіями «Einstein»™ та Labdisc. Лабораторії Еinstein та Labdisc можуть застосовуватися в польових умовах для дослідів з будь-яких природничо-наукових дисциплін. Використовуючи вбудовані і зовнішні цифрові датчики, можна проводити більше 60-ти демонстраційних і лабораторних робіт, а також виконувати науково-дослідні проекти. Також обговорювали проект «Розумники» (Smart Kids), у якому комп'ютер або планшет з навчальними додатками – Педагогічними іграми є допоміжним навчальним засобом для вчителів початкової школи. Педагоги також дізналися, де за доступною ціною, можна легко придбати електронні та мультимедійні підручники (Є-Підручники та сайт rozumniki.net). 

Залишилось зовсім мало часу, щоб привести до ладу опорні школи, закупити автобуси, зробити ремонт доріг, якими підвозитимуть дітей до навчальних закладів, та навчити учителів користуватися освітніми інноваціями.