(044) 483-99-94

ЧИМ ЗАПАМ’ЯТАЛАСЯ ЗИМОВА СЕСІЯ АКАДЕМІЇ SMART KIDS

5 Лютого 2018
ЧИМ ЗАПАМ’ЯТАЛАСЯ ЗИМОВА СЕСІЯ АКАДЕМІЇ SMART KIDS


Уже вдруге Академія SMART KIDS зібрала учителів, які прагнуть змін в освіті – і бажають упроваджувати сучасні хмарні технології в новій початковій школі. За натхненням, досвідом, спілкуванням з колегами та експертами ІКТ приїхали 50 учасників проекту «Розумники» з усієї України.

Академія SMART KIDS – це унікальний формат тренінгів, який поєднує навчання, подорожі, творчість та релакс. Курси проводяться в рамках проекту «Розумники».

Атмосферні «французькі канікули»

Цього разу ми запросили учителів у смт Сатанів, Хмельницька обл. Заповідна місцевість приваблює цілющими мінеральними джерелами. Саме тут, у санаторному комплексі «Сонячний Прованс», чарівні учасниці Академії відвідували практичні заняття та консультації, а у вільний час насолоджувалися природою та оздоровлювалися. У вартість були включені приємні спа-процедури: масаж спини, кріотерапія та парафінотерапія.

Щовечора учителі збиралися у тісному колі на сеансах арт-терапії. Заняття, які допомогли ближче познайомитися одне з одним, а також кожному якомога більше дізнатися про себе, проводила психолог Тетяна Тамакова. Учасники працювали у парах та групах, малювали фарбами на папері й на склі, ліпили з пластиліну та створювали ляльок із серветок, і навіть, виклали величезну картину з круп – мандалу. Результати творчості аналізували. У практиці вчителя подібні прийоми з психології допомагають виявити переживання дітей та налагодити спілкування.

Коли триденна сесія добігла кінця, на учителів-учасників чекала захоплива екскурсія у смт Сатанів та елегантний «випускний» у французькому стилі – вечір живої класичної музики з врученням сертифікатів. Музичний супровід: струнний квартет «Кантабіле».

Додому повернулися із жагою експериментувати та запроваджувати нове. Привезли гарні враження, свіжі думки, нові знайомства, а ще – багато-багато світлин! Адже у «Сонячному Провансі» атмосфера напрочуд затишна і святкова. «Величезна подяка за можливість відчути себе Жінкою, доглядати за собою, турбуватися про своє здоров'я, спілкуватися з колегами з різних регіонів, побачити нові цікаві куточки нашої України», – теплий відгук про зимові французькі канікули написала організаторам учасниця другого курсу Академії – учитель Херсонської гімназії № 1 Олена Кравчук.

Уже зовсім скоро розпочнеться реєстрація на наступну – весняну сесію. І це слушна нагода познайомитися зі спільнотою креативних однодумців, які беруть участь у проекті «Розумники» для початкової школи та знають напевне, як запалити вогники в очах своїх учнів.

Як проходили заняття на першому курсі в Академії Smart Kids

Академія мала місце одразу після зимових свят. Навчання проходило за двома рівнями: для першого курсу – з 15 до 18 січня (28 учасників); для другого – з 18 до 21 січня (19 учасників).

Слухачі першого курсу («початківці») дізнавалися, за якою моделлю (Smart Case, Smart Cloud чи Smart Kids) та як саме можна розпочати роботу в проекті «Розумники». На заняттях-практикумах учителі працювали за учнівськими ноутбуками-трансформерами з операційною системою Windows 10. Знайомилися з інтерфейсом програми Edugames і типами ігрових інтерактивних завдань, які пропонує видавництво «Розумники».

«Маємо інформацію станом на кінець 2017 року. У проекті беруть участь 626 вчителів і майже 4700 учнів. Виконаних завдань – понад 1 мільйон, – навів дані статистики Ігор Каплаушенко, керуючий партнер мультимедійного видавництва «Розумники». У своєму виступі спікер Академії відмітив, що на базі педагогічних ігор виник ще один напрям. – Півтора року тому ми розробили контент для дітей з вадами мовлення. Це логопедичний комплекс, який допомагає вирішити проблему порушення вимови у початковій школі. Нині він використовується в 40 українських школах».

Електронні ресурси для початкової школи Edugames довели свою ефективність у всеукраїнському педагогічному експерименті, який проводився протягом 2014-2017 рр. Результати наукових досліджень у своїй доповіді продемонструвала кандидат педагогічних наук Оксана Мельник. Згідно з ними, рівень навчальних досягнень учнів, а також стійкість уваги, мотивація до навчання, розвиток логічного мислення та словесно-логічної пам’яті в експериментальній групі значно виріс порівняно з контрольною групою. Крім того, Оксана Миколаївна відзначила переваги українських освітніх ігор: «Досліджувалися електронні освітні ресурси для учнів початкових шкіл з математики різних країн: зі США, Словаччини, Австралії. На жаль, у цих ресурсах переважно відсутній ігровий складник. Є автоматичний облік навчальних досягнень, але ігрового складника немає».

Досвідчений учитель проекту Вікторія Дроздовська, яка була запрошена у якості спікера Академії, «розклала усе по поличках»: розповіла, як застосовувати електронні освітні ігрові ресурси під час пояснення нової теми, як «подружити» звичайний підручник, зошит і вправи на комп’ютері, а також як оцінювати завдання, за які учні отримують віртуальних совеняток.

Електронні ресурси урізноманітнюють урок. «Ось вам приклад завдання із буквою «А». Вибери її на кущику, вибери її на кульці, знайди серед анімованих букв або відгадай загадку. І в цій загадці треба виділяти літеру «А» в словах, – пояснює Вікторія Олександрівна. – Причому коли ти натискаєш, то ці склади ще й озвучуються. Для дітей, які ще не вміють читати, це вкрай важливо».

Справжнім сюрпризом стала перевірка знань наприкінці курсу. Команда «Розумники» спеціально для зимової сесії розробила педагогічну гру, в якій учителі мали відповісти на запитання про особливості роботи з електронними ресурсами.

Що нового дізнався другий курс

Досвідчені учителі – учасники другого курсу – поглиблювали знання про застосування мультимедійних засобів та активно обговорювали організацію навчального процесу за моделлю Smart Kids, коли на парті в кожного учня є індивідуальний пристрій. Таким чином, вчитель може прищеплювати культуру спілкування з гаджетами, навчати відшукувати корисну інформацію, а не бавитися планшетом, як іграшкою.

«Створення сучасного освітнього середовища – це один із моментів, прописаних в концепції Нової української школи, – наголосила Вікторія Косик, начальник відділу цифрової освіти та ІКТ ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України. – На створення такого навчального середовища держава виділяє кошти вже сьогодні». Вікторія Миколаївна продемонструвала один із приладів, яким можна обладнати сучасний клас – цифрову лабораторію «Лабдиск». За допомогою Globisens Labdisc Gensci можна робити прості та цікаві досліди, приміром, на уроці «Я у світі» в початковій школі. Разом з учнями вимірювати в класі та поза його межами температуру, тиск, рівень pH тощо. Все це допоможе пояснювати складні речі просто. «Приміром, ми вивчаємо освітленість. Говоримо, що світло має падати з лівого боку. А як пояснити чому? Що таке тінь? Давайте визначимо рівень освітленості, щоб зрозуміти, що відбувається, якщо ми закриваємо джерело світла, – запропонувала Вікторія Миколаївна варіант практичної роботи з використанням цифрової лабораторії.

Про тренди у світі техніки для шкільної освіти розповіла Вікторія Євтушенко, директор із розвитку бізнесу «Навігатор Корпорейшн». Вона презентувала пристрій українського виробника – ноутбук-трансформер Impression 110 ES – спеціалізоване рішення для початкової школи. «Це захищений, ударостійкий комп'ютер, який витримує падіння зі столу. Він може падати, заливатися водою. Ми знаємо, що це з дітьми відбувається часто, – нагадала Вікторія. – Гаджет має знімну клавіатуру. Кути заокруглені, пристосовані до дитячого середовища. У нього покращений заряд батареї, який працює понад 8 годин на класі без підзаряджання». Спеціально для пристроїв у класі обладнується спеціальна шафа, де вони зберігаються і заряджаються.

Практичні заняття другого курсу були спрямовані на використання «Особистого кабінету вчителя». Учитель-тренер видавництва «Розумники» Тетяна Даниліна пояснила, як призначати в електронному журналі завдання та переглядати відповіді, які дали учні. А Вікторія Дроздовська продемонструвала переваги «Особистого кабінету» на прикладі власного віртуального класу.

«Учні можуть працювати не лише в класі, а й удома. Адже у багатьох є домашні пристрої, – пояснив технічні нюанси Ігор Каплаушенко. – Ми надаємо доступ до електронних ресурсів за 350 грн. Акаунт можна використовувати учням в школі і вдома – на двох пристроях одночасно. Статистика і вся інформація буде синхронізуватися. Тобто, якщо учень в школі виконав завдання, ця інформація передається на сервер. І коли він прийде додому, то на другому комп’ютері побачить свої результати. Аналогічно і у вчителя».

Другокурсники працювали не лише з електронними засобами навчання, а й з дидактичними матеріалами на магнітній основі. «Паралельно із розробками рішень цифрових, минулого року ми почали роботу над офлайн-рішеннями. Електронний контент рекомендується використовувати на уроці до 10-15 хвилин. І не лише через санітарно-гігієнічні обмеження. Є потреба у різних формах роботи. Якщо навчання буде різноманітним, учні краще зрозуміють та засвоять інформацію, яка подається, – говорить Ігор Каплаушенко, керуючий партнер видавницива «Розумники». – Ми побачили, що в школах не вистачає якісних дидактичних матеріалів – і створили набір дидактичних матеріалів на магнітній основі». У наборі «Математика» налічується 912 магнітів, а комплект «Навчання грамоти» складається із 498 магнітів, які кріпляться на магнітно-маркерному планшеті, розмір якого відповідає стандартному аркушу А4. Завдяки цьому зручно роздруковувати фони для завдань. Учасники Академії мали змогу апробувати дидактичні матеріали та запропонувати свої варіанти завдань із використанням магнітів.

Організатори та партнери Академії SMART KIDS: ТОВ «Розумники», ТОВ «Навігатор», Microsoft, Epson, Intel, Інститут інформаційних технологій та засобів навчання, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України.