(044) 483-99-94

НОВІ ЗАСОБИ ДЛЯ НАВЧАННЯ: ЯК «ОЖИВИТИ» ІНТЕРАКТИВНУ ДОШКУ І ОПАНУВАТИ ЦИФРОВИЙ ТИР

2 Березня 2017
НОВІ ЗАСОБИ ДЛЯ НАВЧАННЯ: ЯК «ОЖИВИТИ» ІНТЕРАКТИВНУ ДОШКУ І ОПАНУВАТИ ЦИФРОВИЙ ТИР

«На жаль, у деяких українських школах інтерактивна дошка використовується у якості звичайного екрану. Тобто на ній демонструють презентації або якісь відео – і на цьому все закінчується. Така дошка – це надзвичайно цікавий інструмент, але треба мати контент для того, щоб це приладдя використовувати»,

з такими словами до вчителів та директорів шкіл звернулась Вікторія Косик, завідувач відділу цифрової освіти, фінансової грамотності та навичок підприємництва НДУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України під час семінару в Національній академії педагогічних наук. Сьогодні, 2 березня, тут зібралося близько 80 освітян з усієї Київської області.

Ігровий контент для молодшої школи

Статистика свідчить: сенсорними дошками оснащено більшість шкіл Київщини. Аби їх «оживити» – і перетворити звичайне навчання на інтерактивне (а отже, більш інформативне, цікаве та захопливе), розроблені електронні освітні ресурси в ігровій формі (ЕОІР). Простіше кажучи – педагогічні ігри.

Це – якісний навчальний контент для початкової школи. Інтерактивні навчальні програми використовуються у Всеукраїнському експерименті «Розумники» (Smart Kids). Проект дозволяє створити сучасне навчальне середовище, яке допоможе виховати майбутнє покоління розумним та успішним.

«В Україні кількість освітніх проектів сягає 200. Проектів, які стосуються саме середньої школи, досить мало. Для початкової школи – одиниці. І існує лише один проект, який використовує інформаційно-комунікаційні технології. Він має назву «Розумники» (Smart Kids)», – розповіла науковий керівник проекту Світлана Литвинова, доктор педагогічних наук, завідувач відділу технологій відкритого навчального середовища Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України.

Чому цей проект є актуальним? Навіть діти дошкільного віку вже легко вміють керувати планшетом чи смартфоном. Зазвичай їм цікаво грати. Проте ігри можуть мати навчальний характер. І саме вони є корисними.

Проект «Розумники» поєднує використання сучасних технологій та навчання за шкільною програмою. Вчитель отримує доступ до статистики і може контролювати кількість та якість виконаної роботи. «Ми створили віртуальний кабінет, завдяки якому можна відслідковувати, які саме завдання учень виконав вдома або на уроці», – пояснила Світлана Григорівна.

Сучасні рішення для освіти

На семінарі-практикумі були присутні вчителі, які вже ефективно використовують можливості Smart Kids. Вони поділилися з колегами досвідом роботи з ЕОІР. Крім того, на захід завітали також викладачі середньої та старшої школи. Для них цікавим був блок інформації про цифрові лабораторії – мобільні вимірювальні комплекси, які дозволяють не лише проводити досліди з фізики та хімії, а й аналізувати отримані дані.

«Пристрій розраховано на групову роботу до 4 осіб. Прилад може вимірювати до 8 характеристик одночасно. Всі вони записуються і виводяться на екран у вигляді графіку», – розповів директор видавництва «Розумники» Олександр Кохан.

Детально про роботу цифрових вимірювальних комплексів Globisens Labdisc розповіла на семінарі Вікторія Косик. Цікаво, що такі прилади можна застосовувати навіть на уроках математики, природознавства та основ здоров’я у молодшій школі. Наприклад, за допомогою такої цифрової лабораторії можна виміряти ширину, довжину та висоту об’єкта.

«Навіть на уроках з фізкультури, коли прийшли дітки, і ви хочете їх вишикувати за зростом, можна побудувати дуже цікавий графік – з ім’ям та прізвищем кожного учня. І тоді вже Ваня не скаже: а чому я стою другий, я ж вищий за Петрика! Але у випадку з вимірами уже не посперечаєшся», – сміється Вікторія Миколаївна.

Велике зацікавлення вчителів викликав ще один засіб навчання – інтерактивний лазерний тир. В кінці заходу всі охочі змогли випробувати себе на влучність. У деяких школах України вже користуються таким тиром на уроках «Захист Вітчизни» у старших класах. Це – ще один вдалий приклад того, як технології проникають у навчання.