(044) 483-99-94

ПЕДАГОГИ ЧЕРНІГОВА ДІЗНАЛИСЬ ПРО НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ НАВЧАННЯ ШКОЛЯРІВ

7 Лютого 2017
ПЕДАГОГИ ЧЕРНІГОВА ДІЗНАЛИСЬ ПРО НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ НАВЧАННЯ ШКОЛЯРІВ


Планшет на уроці – розвиває чи відволікає? Як проводити досліди за допомогою цифрових приладів? Педагоги Чернігова вивчали досвід використання інтерактивних технологій в освіті – на семінарі-практикумі, присвяченому інноваціям.

Зустріч з освітянами 3-го та 6-го лютого на базі Чернігівського ліцею №15 та Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування зібрала понад 200 директорів шкіл, їхніх заступників, учителів молодших класів, викладачів природничих дисциплін та інформатики.

Грати, щоб вивчати

Вже з першого року навчання діти можуть використовувати на уроках гаджети. У сучасній школі на допомогу звичайним прописам, зошитам та книжкам приходять ергономічні планшети й ноутбуки. Завдяки цим електронним помічникам заняття з математики та української мови стають схожими на гру, а інформація засвоюється легко та невимушено.

Новий підхід до навчання – за допомогою інтерактивних ігор – впроваджується за підтримки МОН в українських школах починаючи з 2014 року. Поки що проект експериментальний. Долучитися до Всеукраїнського педагогічного експерименту «РОЗУМНИКИ» (Smart Kids) може будь-яка школа, навіть якщо в класі немає учнівських пристроїв, а є лише телевізор/інтерактивна дошка, проектор та комп’ютер вчителя.

Про перебіг та проміжні результати експерименту в молодшій школі, особливості навчання із застосуванням інформаційних технологій розповіла на семінарі в Чернігові доктор педагогічних наук, завідувач відділу технологій відкритого навчального середовища Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України Світлана Литвинова та завідувач відділу цифрової освіти, фінансової грамотності та навичок підприємництва НДУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України Вікторія Косик.

Школа майбутнього

Як на практиці користуватися педіграми та іншими мультимедійними продуктами, вчителі Чернігова та області дізналися з перших вуст. Навчання для педагогів провела вчитель-тренер від видавництва «Розумники» – Тетяна Даниліна. Саме це видавництво займається розробкою мультимедійних програм для школи.

Олександр Кохан, керівник видавництва «Розумники», презентував також технічні новинки для шкільних кабінетів. І не лише початкової школи. За останнім словом техніки можуть бути обладнані кабінети біології, хімії та фізики. Організувати справжню лабораторію для цікавої експериментальної та проектної роботи можна, використовуючи цифровий мікроскоп, документ-камеру, електронні лабораторії з датчиками для вимірювань – «Ейнштейн» та «Лабдиск».

«Е-підручники» – ще один важливий для української освіти проект, який видавництво «Розумники» реалізовує спільно з МОН та провідними видавництвами України. Використання ліцензійних цифрових копій підручників допомагає осучаснити навчальний процес та розвантажити портфелі школярів. У Києві учні 13 навчальних закладів вже послуговуються електронними підручниками – з інтерактивним змістом, швидким пошуком та можливістю робити нотатки.