(044) 483-99-94

ЯК ОСВІТА СТАЄ ЦИФРОВОЮ: НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР У ТЕРНОПОЛІ

5 Квітня 2017

У понеділок, 3 квітня на базі Тернопільського ІППО відбувся семінар, присвячений використанню інноваційних технологій в освіті – як у навчанні, так і в управлінні освітнім закладом. Тема зацікавила керівників ОТГ, директорів шкіл, завучів, методистів, учителів початкової ланки міста Тернополя та області.

Учасників семінару привітав Олександр Петровський, директор Тернопільського обласного інституту післядипломної освіти.

Видавництво «Розумники» презентувало розробки, які починають активно використовуватися в українських закладах освіти. Це, зокрема, цифрові вимірювальні комплекси Einstein – для проведення цікавих дослідів з хімії, фізики, біології. Такі цифрові лабораторії дозволяють отримувати точні результати і будувати графік вимірювань. Для уроків природознавства та інших дисциплін природничо-математичного циклу призначена мобільна природничо-наукова лабораторія Labdisc від виробника Globisens.

Команда видавництва «Розумники» – Ігор Каплаушенко і Тетяна Даниліна – розповіли про запровадження Всеукраїнського експерименту «Розумники» (Smart Kids) для молодших класів. Особливість цього експерименту в тому, що вправи з мови і приклади з математики діти виконують у формі гри – на планшетах, ноуткубах, сенсорних дошках. Наприклад, на спеціально розробленому для використання молодшими школярами пристрої 2 в 1 Impression 110ES з операційною системою Windows 10 від Microsoft. Windows 10 забезпечує потужну й гнучку платформу для легкого керування програмами в умовах навчання.

На семінарі в Тернополі освітяни дізналися і побачили, як працює інтерактивний контент експерименту (електронні освітні ресурси), на комп’ютерах спробували самостійно встановити застосунок для використання ігор (Edugames).

Науковий керівник експерименту «Розумники», Світлана Литвинова (завідувач відділу технологій відкритого навчального середовища Інституту інформаційних технологій і засобів навчання НАПН України), під час онлайн-включення ознайомила учасників семінару з особливостями використання хмарних сервісів для удосконалення системи управління навчальним закладом.

Наталія Гончаренко (ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України) представила доповідь «Управлінський моніторинг та нові підходи до планування роботи школи».

Вікторія Косик, керівник відділу цифрової освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України, у своєму виступі наголосила на важливості впровадження інформаційно-комунікаційних технологій для модернізації освітньої системи України та ознайомила освітян зі станом впровадження дистанційної форми навчання у середній школі:

«Шляхи якісних змін змісту, форм і методів системи освіти на сучасному етапі її розвитку полягають в індивідуалізації навчального процесу, підвищення ефективності якого можна досягти завдяки раціональному застосуванню дистанційного або змішаного навчання. Поширення дистанційної освіти – важливий механізм інформатизації й інтелектуалізації суспільства, виховання різнобічно розвинутої особистості, подолання нерівності в системі освіти. Значний інформаційний ресурс, реалізований у дистанційній освіті новітніми технологіями, забезпечує інноваційний розвиток освіти й суспільства в цілому. За даними соціологічних досліджень, в Україні близько 30% навчальних закладів заявили, що вже запровадили або планують організувати навчання у формі дистанційної або змішаної форми».