(044) 483-99-94

ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОСВІТІ – ЦЕ НЕ ТРЕНД, А ВИМОГА ЧАСУ

8 Липня 2016

ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ В ОСВІТІ – ЦЕ НЕ ТРЕНД, А ВИМОГА ЧАСУ

Електронні, мультимедійні підручники та посібники, інтерактивні комплекси, цифрові вимірювальні лабораторії – все це є сучасна освіта. У деяких школах у кожному класі є комп'ютер для вчителя, а в інших навіть немає такого предмету як інформатика.

Освітні тенденції

Традиційне навчання з цифровими технологіями це не тренд, а вимога часу. Всі зміни, які відбуваються в суспільстві, відображаються в освіті. В минулому столітті у нас було індустріальне суспільство, і освіта була заточена під ту епоху. ХХІ століття у нас інформаційне, тому, безумовно, освіта має пристосовуватись і повинна забезпечувати сучасні запити.

100% українських вчителів знають, як вмикати комп'ютер і вимикати комп'ютер, 80% створити теку, можливо, набрати текст, можливо зробити презентацію. Далі педагоги не хочуть або не можуть навчатися. Серед першочергових проблем тут − проблеми з технічним постачанням обладнання, відсутності якісного Інтернету. Але найбільша проблема − відсутність мотивації. На сьогоднішній день у великої частини вчителів немає мотивації використовувати ці технології.

Проте у деяких школах мотивація сьогодні породила тенденцію в навчанні: «принеси власний девайс». Це хоч і не державний рівень, але це працює. Діти приносять власні планшети, смартфони, нетбуки − і працюють разом з вчителем.

Сила мотивації

Прагнення йти «в ногу з часом» показує чимало освітян. Яскравим прикладом є Лишнянська сільська школа Макарівського району Київської області. Цей навчальний заклад був першим у районі на закриття. Громада села вирішила рятувати ситуацію. Згуртувавшись, придбала інтерактивну дошку та нетбуки для кожного учня. Згодом навчальний заклад підключився до потужного і цікавого всеукраїнського проекту «Smart Kids», який передбачає використання у початковій школі мультимедійного інтерактивного програмного забезпечення – Педагогічні ігри. Є наказ Міносвіти.

Тепер минув рік як школа у проекті. Громада побачила успішність учнів та вирішила наступного року знову відкривати подібний клас. З відкриттям проекту «Smart Kids» школа стала базою проведення районних та обласних семінарів, педагоги тепер діляться з колегами досвідом впровадження освітніх інновацій.

Як бачимо, є навіть далекі від райцентрів сільські школи, де вчителі мають інтерактивні комплекси, і використовують новітні технології. Просто все залежить від розуміння вимог часу та мотивації.

Фото під час відкриття проекту «Smart Kids» у Лишнянській школі Макарівського району Київської області